مقاله رهيافتي بر تمدن و تمدن اسلامي از ديدگاه سيد حسين نصر | WORD
مبر(ص) و مسلمانِ مؤمن مبانی تمدناسلامی به شمار می آیند. وفادار بودن او به نظریات سنت گرایی باعث شده تا بیشتر بهکلیت و کمتر به اجزاء تمدن اسلامی بپردازد، این اعتقاد باعث نشده وی به تحولاتدرونی تمدن اسلامی علاقه نشان ندهد. دیدگاه سنت گرایان او باعث شده تا بحث هایتطبیقی بسیار مفیدی در آثار او یافت شود که ما را در شناخت دنیای کنونی و به تَبَعآن، فهم صحیح و کامل تر تمدن اسلامی یاری می رساند.
مقاله نقد و بررسي کتاب فرهنگ و تمدن اسلامي نوشته علي اکبر ولايتي 1 | WORD
دکتر علی اکبر ولایتی که برای تدریس در مقطع کارشناسی تألیف شده است، به سبب گستردگی دامن موضوع و عدم تخصّص کافی مؤلف در مباحث متعدّد و متنوع آن و اتّکا و اعتماد بسیار وی بر ماخذ دست دوم و ترجم منابع - نه اصل آنها - دارای اشکالات عمد ساختاری، روشی، محتوائی و شکلی ونگارشی، همچنین تناقض ها، تحلیل ها و استنتاجات نادرست و نااستواری است که دراین مقاله به برخی از آن ها با ذکر شواهد اشاره شده است.
مقاله رديه نويسي مسيحيان اندلس بر اسلام و تأثير آن بر اين سنّت در اروپاي غربي | WORD
د صفحات :27در دوران حضور مسلمانان در اندلس، مستعربان یا مسیحیان عرب زبانبا هجمه به اصول اعتقادی اسلام، دست به ردیه نویسی و تألیف رسائلیجدلی بر ضد اسلام به زبان عربی زدند. ادبیات جدلی پدید آمده به دستایشان، بر روند ترجمه آثار اعتقادی مسلمانان، خاصه قرآن به زبان لاتینی، ونیز سنت ردیه نویسی در غرب اروپا تأثیری بسزا نهاد. نوشتار حاضر بهتکوین ادبیات جدلی در اندلس و آثار مختلف آن می پردازد.
مقاله بازخواني و ارزيابي روايتهاي اسلامپذيري قبطيان در دوره فتح و عصر خلفاي راشدين | WORD
ایتهای اسلامپذیری قبطیان در منابع ردیابی و بازخوانی و مدعای آرنولد ارزیابی شده است. مقایسه این دو گزارش با دیگر گزارشهای اسلامپذیری در آن دوره که پیوند مستقیمی با مسأله انواع و میزان مالیاتها دارد، مدعای آرنولد را به چالش میکشد. آنچه از منابع، هرچند پراکنده، برمیآید، در طی دوره فتوحات و عصر خلفای راشدین، مصر شاهد گروشهای مقطعی و پراکنده به اسلام بوده است نه گروش وسیع.
مقاله اقليت مسلمان روماني (از استقلال تا امروز) 1 | WORD
س از شکست عثمانی ها در جنگ 1878 میلادی، این منطقه از امپراتوری عثمانی جدا شد و جزئی از خاک رومانی گردید و از سکنه مسلمان آن، دسته ای با ارتش عثمانی به خاک امپراتوری عثمانی مهاجرت کردند و دیگران ، به عنوان یک اقلیت دینی و نژادی ، به زندگی خود در رومانی تازه استقلال یافته ادامه دادند . این مقاله می کوشد تا به جنبه هایی از احوال مختلف حیات این اقلیت، از زمان استقلال رومانی تا امروز، بپردازد.
مقاله تاريخ اجتماعي در مينياتورهاي سورنامههاي عثماني: سورنامه وهبي و همايون | WORD
شهاى مصورى از چگونگى برپایى جشنها، حضور سلطان و نمایشها عرضه مىکنند. افزون بر ارزش هنرى سورنامهها، دادههاى تاریخى آنها نیز منبعى اصیل براى شناخت دقیقتر فرهنگ و جامعه عثمانى است. از میان سورنامههاى موجود، دو سورنامه وهبى و همایون از شهرت و ارزش هنرى بیشترى برخوردارند. در این نوشتار هنرهاى نمایشى (میدانى و صحنهاى) و اهمیت هنرى و تاریخى اجتماعى سورنامهها بررسى مىشود.
مقاله ايقاع و اصول در رساله موسيقي کليات يوسفي | WORD
quo; شناخته میشود، آخرین فصل این رساله است. بخش اول این فصل که با تاثیر از رساله ی موسیقی میرصدرالدین قزوینی(د. 1008 ه.) نوشته شده، با تعریف اصول و نَقره آغاز، و در ادامه از 5 دور متقدم و سپس هفده دور متأخّر یاد میشود، سپس مولف به اصناف تصانیف(انواع یا ژانرهای موزون موسیقی) میپردازد؛ در بخش دوم که احتمالاً تأثیر گرفته از رساله بهجتالروح است، بیستوچهار دور ایقاعی شرح داده شده است.
مقاله دريانوردي مسلمانان در سده هاي نخستين اسلامي 2 | WORD
فیایی بود و مسلمانان طی آنتوانستند با اقوام و سرزمین های مختلفی در پهن اقیانوس هند از سواحل شرقیافریقا تا سواحل چین ارتباط برقرار کنند و اکتشافات جغرافیایی مهمی انجامدهند. مجموع این فعالیت ها باعث گسترش درک جغرافیایی مسلمانان و آگاهیایشان از اقوام و سرزمین های دیگر شد و علاوه بر آن به رونق جغرافیانگاریمسلمانان افزود و آثار ادبی، داستانی و فنی در زمینه دریا و دریانوردی به وجودآورد.
مقاله دستاوردهاي ابنسينا در اخترشناسي ادوار ميانه اسلامي ، | WORD
میشود که در کنار سایر مقادیری که پیشینیان یونانی و اسلامی وی یافته بودند، وی را به تغییر مقدار میل کلّی معتقد کرده بود. جنبه دیگر کارش که ترکیب دو جنبه نخست است، در الگوی خورشیدی وی (در نجوم شفا) هویدا میشود، جایی که او تلاش دارد با ترکیب پنج فلکْ الگویی «نظری» (و ارسطویی) برای حرکت خورشید ارائه کند تا این الگو بتواند شواهد «رصدی» تغییر میل کلّی را نیز «توجیه» نماید.
مقاله سلَفيان تکفيري يا الجهاديون: خاستگاه و انديش هها | WORD
دههشصت، هفتاد و هشتاد میلادی عرصه سیاسی اجتماعی مصر را زیر تأثیر خود قرار دادند. از مهم ترینگروه های سلفی جدید میتوان به تنظیم الفنیه العسکریه، جماعه المسلمین یا جماعه التکفیر و الهجره، وجماعه الجهاد اشاره کرد. این مقاله میکوشد با بیان خاستگاه و اندیش ههای سلفیان جدید معرفیرا بررسی « الجهادیون » یا « تکفیری » مهم ترین گروه ها و رهبران آنها، علت شهره شدن این گروه ها بهکند.