مقاله اقليت مسلمان روماني (از استقلال تا امروز) 1 | WORD
ند . پس از شکست عثمانی ها در جنگ 1878 میلادی، این منطقه از امپراتوری عثمانی جدا شد و جزئی از خاک رومانی گردید و از سکنه مسلمان آن، دسته ای با ارتش عثمانی به خاک امپراتوری عثمانی مهاجرت کردند و دیگران ، به عنوان یک اقلیت دینی و نژادی ، به زندگی خود در رومانی تازه استقلال یافته ادامه دادند . این مقاله می کوشد تا به جنبه هایی از احوال مختلف حیات این اقلیت، از زمان استقلال رومانی تا امروز، بپردازد.
مقاله تاريخ اجتماعي در مينياتورهاي سورنامههاي عثماني: سورنامه وهبي و همايون | WORD
گزارشهاى مصورى از چگونگى برپایى جشنها، حضور سلطان و نمایشها عرضه مىکنند. افزون بر ارزش هنرى سورنامهها، دادههاى تاریخى آنها نیز منبعى اصیل براى شناخت دقیقتر فرهنگ و جامعه عثمانى است. از میان سورنامههاى موجود، دو سورنامه وهبى و همایون از شهرت و ارزش هنرى بیشترى برخوردارند. در این نوشتار هنرهاى نمایشى (میدانى و صحنهاى) و اهمیت هنرى و تاریخى اجتماعى سورنامهها بررسى مىشود.
مقاله ايقاع و اصول در رساله موسيقي کليات يوسفي | WORD
ول” شناخته میشود، آخرین فصل این رساله است. بخش اول این فصل که با تاثیر از رساله ی موسیقی میرصدرالدین قزوینی(د. 1008 ه.) نوشته شده، با تعریف اصول و نَقره آغاز، و در ادامه از 5 دور متقدم و سپس هفده دور متأخّر یاد میشود، سپس مولف به اصناف تصانیف(انواع یا ژانرهای موزون موسیقی) میپردازد؛ در بخش دوم که احتمالاً تأثیر گرفته از رساله بهجتالروح است، بیستوچهار دور ایقاعی شرح داده شده است.
مقاله دريانوردي مسلمانان در سده هاي نخستين اسلامي 2 | WORD
جغرافیایی بود و مسلمانان طی آنتوانستند با اقوام و سرزمین های مختلفی در پهن اقیانوس هند از سواحل شرقیافریقا تا سواحل چین ارتباط برقرار کنند و اکتشافات جغرافیایی مهمی انجامدهند. مجموع این فعالیت ها باعث گسترش درک جغرافیایی مسلمانان و آگاهیایشان از اقوام و سرزمین های دیگر شد و علاوه بر آن به رونق جغرافیانگاریمسلمانان افزود و آثار ادبی، داستانی و فنی در زمینه دریا و دریانوردی به وجودآورد.
مقاله دستاوردهاي ابنسينا در اخترشناسي ادوار ميانه اسلامي ، | WORD
شاره میشود که در کنار سایر مقادیری که پیشینیان یونانی و اسلامی وی یافته بودند، وی را به تغییر مقدار میل کلّی معتقد کرده بود. جنبه دیگر کارش که ترکیب دو جنبه نخست است، در الگوی خورشیدی وی (در نجوم شفا) هویدا میشود، جایی که او تلاش دارد با ترکیب پنج فلکْ الگویی «نظری» (و ارسطویی) برای حرکت خورشید ارائه کند تا این الگو بتواند شواهد «رصدی» تغییر میل کلّی را نیز «توجیه» نماید.
مقاله سلَفيان تکفيري يا الجهاديون: خاستگاه و انديش هها | WORD
د، در دههشصت، هفتاد و هشتاد میلادی عرصه سیاسی اجتماعی مصر را زیر تأثیر خود قرار دادند. از مهم ترینگروه های سلفی جدید میتوان به تنظیم الفنیه العسکریه، جماعه المسلمین یا جماعه التکفیر و الهجره، وجماعه الجهاد اشاره کرد. این مقاله میکوشد با بیان خاستگاه و اندیش ههای سلفیان جدید معرفیرا بررسی « الجهادیون » یا « تکفیری » مهم ترین گروه ها و رهبران آنها، علت شهره شدن این گروه ها بهکند.
مقاله آبنماها در کوشک باغ هاي اندلس از الزهراء تا الحمراء | WORD
دین داشته است. این سبک ها از قرن چهارم/دهم در بناهای الزهراء بهکار گرفته شده و از آنجا به کاخهای الحمراء رفته است.درپژوهش حاضر علاوه بر معرفی این سبکها، نگاهی مقایسه ای به تغییرات و تحولات زیبایی شناسانه ای که در طول این دوره زمانی در طراحی این عناصر به وجود آمده، انداخته ایم. کوشک باغ هایی که در فاصله زمانی میان این دو مجموعه بنا احداث شدند، همچون واسطهای این دو دوره را به هم پیوند زده اند.
مقاله نقش دين در روابط سياسي- نظامي خانات قپچاق و ايلخانان | WORD
بادر پیش گرفتن خطمشیها و سیاستهای دیگری، همچنان از دین و مسائل مربوط به آن در پیشبرداهداف خود در برابر ایلخانان و نیز حفظ مناسبات با ممالیک سود برند و با این که عوامل سیاسی-نظامی، نقش مهمی در ایجاد و تداوم تنش در میان دو دولت داشت، دین نیز تا پایان عمر دو حکومتبه ابزاری برای پیشبرد اهداف آنان تبدیل شد و در نهایت در کنار سایر عوامل، نقش مهمی در تحققاهداف خانات قپچاق در قلمرو ایلخانان داشت.
مقاله کنيزان: وضع اجتماعي- حقوقي در دور? مغول- ايلخاني | WORD
نیزان که به فراوانی دراین جامعهحضورداشتند، نگریسته شود . نوشتار حاضر در نظر دارد با نگاهی به وضعیت این گروهاجتماعی در دوره مغول ایلخانان و با بررسی راه های تحصیل کنیزان، موقعیت وپیشه های خا ص آنان، کارکردشان در جامع ایران آن دوره، احکام و قوانین فقهی مربوطبه آنان و طرق دستیابی شان به آزادی به این مسئله پاسخ گوید که آیا کنیزان در دورهمورد بحث از پایگاه اجتماعی قابل تغییری برخوردار بودند؟
مقاله تأملي در تسامح مذهبي مغولان در ايران | WORD
ه ایلخانان مغول (656-736ق) با رشد نسبی تفکر شیعی، در مقایسه با ادوار پیش همراه بود . پژوهش های متعددی درباره عوامل این پدیده تاریخی نسبت داده اند . « تسامح مذهبی مغولا ن » انجام گرفته که در برخی از آن ها، این پدیده را به این نوشتار در صدد است با بازخوانی سیاست های ایلخانان مغول در قبال ادیان و مذاهب مختلف، و به دست دادن تصویری روشن از اوضاع مذهبی این دوره، صحت و سقم انگار مذکور را بررسی کند.