مقاله خاتونِ بخارا | WORD
یر رقبای داخلی و حملات پی در پی فاتحان عرب بود، اطلاعاتی ارزشمند درباره حیات سیاسی و اجتماعی بخارا به دست میدهد. داستان روابط عاطفی خاتون با سعید بن عثمان، فرمانده عرب که در شعری برجای مانده، به رغم ابهاماتش دارای ارزش ادبی و تاریخی فراوان است. در این نوشتار ضمن گزارش تلاش های محققان معاصر در خوانش این شعر، سعی شده با لحاظ پارهای ازحوادث تاریخی و برخی ملاحظات زبانی، خوانش دیگری از این شعر ارائه شود.
مقاله بني رَزين و مناسبات بربري – عربي مسلمانان در اندلس سدههاي ميانه | WORD
ف حکومت اموی اعلام استقلال کردند و در شَنْتَمَرِیّه شرقی حکومتی مستقل تشکیل دادند. بنی رَزین و حاکمان آنها در قرن پنجم برای حفظ منافع خود هیچگاه در مناقشات و اختلافات سیاسی همسایگان دخالت نکردند؛ اما با خلفای اموی از در مخالفت و ناسازگاری وارد شدند. رفتار حاکمان بنی رَزین مؤیّد این دیدگاه است که بنی رَزین همانند دیگر بربرها در زوال و سرنگونی حکومت اموی و تضعیف قدرت مسلمانان در اندلس نقش مؤثری داشتهاند.
مقاله کَش ها و کشّي ها 1 | WORD
از متن nx : سال انتشار : 1390تعداد صفحات :13کش نامی است مشترک برای چند مکان در مناطق شرقی جهان اسلام. در منابع رجالی، تاریخی وجغرافیایی از کش ها و کشّی های بسیاری سخن رفته است. در این مقاله شش مکان که کش نام داشتهشناسایی شده، ضبط های مختلف و موقعیت جغرافیایی آنها به دست داده شده، مشاهیر منسوب به آن هامعرفی شده، و به برخی از اشتباهات و خلط هایی که در کاربرد نام این مکا ن ها و منسوبان بدان ها صورتگرفته، اشاره شده است.
مقاله رابطه دين و تمدن در انديشه مالک بننبي | WORD
ه دینی روح را در این عناصر بر میانگیزاند و از ترکیب آنها با یکدیگر محصولی به نام تمدن پدید میآورد. اگر چه پیدایش تمدن منوط به اراده انسان تمدنی است، این اراده جز با ایمان آدمی به عقیدهای که خواهان تلاش در تمدن است بهدست نمیآید؛ این انگیزه و تلاش چیزی است که «اندیشه دینی» در بالاترین سطح، به انسان میبخشد و تمدن حاصل مواجهه انسان با خاک در مدت زمانی مشخص و در سایه «اندیشه دینی» است.
مقاله قرائت: از روش هاي اصلي آموزش در نظام آموزشي مسلمانان | WORD
لوم بدل گشت . در نوشتار حاضر ضمنبررسی مراحل اولیه شکل گیری این شیوه ، آراء و نظرات موافقان و مخالفان این شیوه وعلل مخالفت یا موافقت آن ان مورد بحث و بررسی قرار گرفته است . در ادامه علاوه بربیان اقسام کلی قرائت ، ا نواع قرائت های سماع ، تصحیح و اتقان و تفهم و استقصاء (که هریک اهداف آموزشی خاصی را دنبال می کردند)، مجالس اقرا و تفاوت مجلس اقرای قرآنبا علوم دیگر و روش های برخی استادان در قرائت بررسی و تحلیل شده است.
مقاله ابوالحسن علي بن مهدي مامطيري اديب و مُحَدثي گمنام از قرن چهارم هجري | WORD
x،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx : سال انتشار : 1385تعداد صفحات :24ابوالحسن علی بن مهدی مامطیری ادیب و محدث گمنام طبرستانی در قرن چهارمهجری می زیسته است . نسخه ای از کتاب نزهه الابصار و محاسن الآثار به قلم این ادیب بهتازگی پیدا شده و یکی از نسخه پژوهان ایرانی آن را معرفی کرده ولی تاکنون به چاپنرسیده است . در این پژوهش شرح حال و آثار ادیب یادشده با نگاهی به کتابنزهه الابصار مورد توجه قرار گرفته است.
مقاله دو تأويل از يک تمدن: بازخواني دو اثر عبدالحسين زرينکوب؛ دو قرن سکوت و کارنامه اسلام | WORD
اص است، روایتی متفاوت با روایت کارنامه اسلام، محصول دهه پنجاه خورشیدی، ارائه می دهد. در روایت نخست بر دستاورد تمدن اسلامی در قرون نخست میتازد و ورود اعرابِ مسلمان را منشأ نگونبختی ایرانیان می نامد و در روایت دیگر به آن می بالد و این تلاقی را موجب باروری و شکوفایی دو تمدن می داند. مقاله پیشرو سعی دارد به مقایسه این دو روایت از تمدن اسلامی و واکاوی تناقض پیش آمده از منظر هرمنوتیک بپردازد.
مقاله بازشناسي جايگاه مذهب در روابط اهل سنت کردستان و حکومت صفوي (907-996 هـ) | WORD
ه بر مبنای منافع و مصالح سیاسی، نگهداشت امرای کرد در چارچوب پیکره ایران و حفظ پایگاه اجتماعی خود در کردستان تنظیم میکردهاند. متقابلا، ساخت قدرت محلی در کردستان کارکردی دوگانه داشت: هم میتوانست در جهت منافع صفویان باشد و هم این منافع را بهخطر اندازد. عملکرد نیروهای موجود در این ساختار حاکی است که در کنشها و واکنشهای کردان سنیمذهب نیز، مذهب فاقد جایگاه محوری در تعاملاتشان با دولت صفوی بوده است.
مقاله آيينهاي نمايشي در جشنهاي دربار عثماني: نمايش اورتااويون و قرهگوز | WORD
توجهی برای مطالعه است، از جمله اورتااوین و قرهگوز که هر دو از هنرهای نمایشی قدیمی قلمرو عثمانی بودند. این دو نمایش، معمولا محتوایی کمیک داشتند و شخصیتهای حاضر در آنها با گفتوگوهای طنزآمیز تماشاگران را به خنده وامیداشتند. در نوشتار حاضر با بررسی اسناد و مدارک به جا مانده از عصر عثمانی بهویژه اسناد تصویری و مینیاتورهای این دوره، از این دو آیین نمایشی عمده سنتی، وصف و شرحی انتقادی به دست داده شده است.
مقاله حصارها و دروازههاي قاهره از بنيان تا پايان دوره صلاحالدين ايوبي | WORD
ارها و دروازههای قاهره، بهعنوان یک پایتخت- شهر مشهور در قرون میانه اسلامی و بهسبب موقعیت سوقالجیشی، شرایط ویژه جغرافیایی، تجاری و سیاسی آن، بارها تجدیدبنا شد. این مطالعه، با استناد به منابع اصیل تاریخی و جغرافیایی، فرایند احداث، بازسازی، تکامل و تحول مهمترین استحکامات دفاعی شهر قاهره (حصارها و دروازهها) را از آغاز تأسیس تا پایان دوره صلاحالدین ایوبی به همراه کارکردهای آنها بررسی کرده است.