مقاله ابوالحسن علي بن مهدي مامطيري اديب و مُحَدثي گمنام از قرن چهارم هجري | WORD
صلي nx،به هيچ وجه بهم ريختگي وجود ندارد
بخشی از متن nx : سال انتشار : 1385تعداد صفحات :24ابوالحسن علی بن مهدی مامطیری ادیب و محدث گمنام طبرستانی در قرن چهارمهجری می زیسته است . نسخه ای از کتاب نزهه الابصار و محاسن الآثار به قلم این ادیب بهتازگی پیدا شده و یکی از نسخه پژوهان ایرانی آن را معرفی کرده ولی تاکنون به چاپنرسیده است . در این پژوهش شرح حال و آثار ادیب یادشده با نگاهی به کتابنزهه الابصار مورد توجه قرار گرفته است.
مقاله دو تأويل از يک تمدن: بازخواني دو اثر عبدالحسين زرينکوب؛ دو قرن سکوت و کارنامه اسلام | WORD
ام و خاص است، روایتی متفاوت با روایت کارنامه اسلام، محصول دهه پنجاه خورشیدی، ارائه می دهد. در روایت نخست بر دستاورد تمدن اسلامی در قرون نخست میتازد و ورود اعرابِ مسلمان را منشأ نگونبختی ایرانیان می نامد و در روایت دیگر به آن می بالد و این تلاقی را موجب باروری و شکوفایی دو تمدن می داند. مقاله پیشرو سعی دارد به مقایسه این دو روایت از تمدن اسلامی و واکاوی تناقض پیش آمده از منظر هرمنوتیک بپردازد.
مقاله بازشناسي جايگاه مذهب در روابط اهل سنت کردستان و حکومت صفوي (907-996 هـ) | WORD
تی بلکه بر مبنای منافع و مصالح سیاسی، نگهداشت امرای کرد در چارچوب پیکره ایران و حفظ پایگاه اجتماعی خود در کردستان تنظیم میکردهاند. متقابلا، ساخت قدرت محلی در کردستان کارکردی دوگانه داشت: هم میتوانست در جهت منافع صفویان باشد و هم این منافع را بهخطر اندازد. عملکرد نیروهای موجود در این ساختار حاکی است که در کنشها و واکنشهای کردان سنیمذهب نیز، مذهب فاقد جایگاه محوری در تعاملاتشان با دولت صفوی بوده است.
مقاله آيينهاي نمايشي در جشنهاي دربار عثماني: نمايش اورتااويون و قرهگوز | WORD
قابل توجهی برای مطالعه است، از جمله اورتااوین و قرهگوز که هر دو از هنرهای نمایشی قدیمی قلمرو عثمانی بودند. این دو نمایش، معمولا محتوایی کمیک داشتند و شخصیتهای حاضر در آنها با گفتوگوهای طنزآمیز تماشاگران را به خنده وامیداشتند. در نوشتار حاضر با بررسی اسناد و مدارک به جا مانده از عصر عثمانی بهویژه اسناد تصویری و مینیاتورهای این دوره، از این دو آیین نمایشی عمده سنتی، وصف و شرحی انتقادی به دست داده شده است.
مقاله حصارها و دروازههاي قاهره از بنيان تا پايان دوره صلاحالدين ايوبي | WORD
شت. حصارها و دروازههای قاهره، بهعنوان یک پایتخت- شهر مشهور در قرون میانه اسلامی و بهسبب موقعیت سوقالجیشی، شرایط ویژه جغرافیایی، تجاری و سیاسی آن، بارها تجدیدبنا شد. این مطالعه، با استناد به منابع اصیل تاریخی و جغرافیایی، فرایند احداث، بازسازی، تکامل و تحول مهمترین استحکامات دفاعی شهر قاهره (حصارها و دروازهها) را از آغاز تأسیس تا پایان دوره صلاحالدین ایوبی به همراه کارکردهای آنها بررسی کرده است.
مقاله نقش ايرانيان در رونق تجاري جزيرة العرب در سدههاي سوم تا ششم هجري /نهم تا دوازدهم ميلادي | WORD
وردی و کشتیرانی، تجارت شبه جزیره را در دست گرفته بودند؛ از سوی دیگر وسعت ایران، فراوانی مواد معدنی و شرایط اقلیمی مناسب، زمینه کشت محصولات متنوع و فراوان کشاورزی و تولیدات صنعتی را برای صدور به نواحی دیگر از جمله شبه جزیره فراهم میکرد و موجب رونق بازاهایش میشد. در این مقاله سهم چشمگیر ایرانیان در تجارت حجاز و شکوفایی شهرهای این سرزمین در سدههای سوم تا ششم هجری/ نهم و دوازدهم میلادی و مستنداً تبیین شده است
مقاله ارجاع به قرآن در ادبيات ناظر به بدديني در ميان مسلمانان تا سده هفتم: 2 ، پژوهشي در تاريخ اجتماعي زبان دين | WORD
ر جریان تکفیر و تفسی قها و مناقشات کلامی، فقهی، سیاسیو . . . از طریق قیاس و تعمیمِ مصادیق این آیات، واژگان و تعابیر به کار رفته در آ نها را در مورد رقبا ومخالفان به کار گیرند. در این نگاشته بر آنیم با ارائه برخی شواهد تاریخی، چند و چون فهم و برداش تهااز آیات یاد شده را بررسی کنیم و به اختصار نشان دهیم که چگونه فهم ناصواب از این آیات وبه کارگیری نادرستشان گاه به جای تقویت همگرایی مسلمانان به واگرایی آنها انجامیده است.
مقاله دلالت هاي کارکردشناسانه کنيزان در دوره ميانه برپايه نام هاي آنان | WORD
نیزان ذیل عنوان های « کنیززیبایی زنانه و ویژگی های ظاهری، نام های محبت آمیز، نام های سخیف، نام های برگرفته از پیشه،ارزش های اخلاقی و القاب کنیزان، نام های خوشیمن و نام های وابسته به مکان برای دستیابی بهالگوهای نامگذاری بررسی و سپس این الگو با «نقش کنیز» به دست آمده از مستندات تاریخی مقایسه شده است تا بدین مسئله پاسخ داده شود که «نقش کنیز» در دوره میانه چه رابطه ای با بردگی و جنسیت کنیزان داشته است؟
مقاله عوامل اجتماعي ـ فرهنگي در شکلگيري محله در شهر ايراني ـ اسلامي و کارکردهاي آن | WORD
دها را در راستای دو عامل مذکور برای محله تبیین کرد. مطالعه و بررسی تاریخی عوامل شکلگیری محله و کارکردهای آن میتواند در تحلیل مناسبات شهری جامعه ایران در دوره اسلامی بسیار مفید واقع شود. مقاله پیش رو ضمن بررسی گذرای روند پیدایش محله در شهر ایرانی ـ اسلامی و مقایسه آن با برزن ایران باستان، از میان عوامل شکلگیری محله و کارکردهای حاصل از آن، عوامل و کارکردهای اجتماعی و فرهنگی محله را بررسی و مطالعه کرده است.
مقاله مسأل? گاهشماري ايراني (نقدي بر مقال? "مقايس? روش ها و معادلات مختلف براي اعمال کبيسه هاي گاهشماري هجري خورشيدي") | WORD
قابلِ اِعمال بر سال های دور گذشته و آینده است.نگارنده امیدوار است که با نشان دادن کاستی هایی در مقال جناب قاسملو و مطرحکردن دقیق مهم ترین مباحث مرتبط با گاهشماری ایرانی، تقویم پژوهان، دوستدارانتقویم نگاری و گاهشماری ایرانی، و نهادهای رسمی مسئول کشور (مانند قو مقننه وشورای مرکز تقویم دانشگاه تهران) به آن ها توجه کنند و کسانی چون جناب قاسملو درپژوهش ها و نوشته های بعدی خویش به دید عنایت و دقت بیشتر بدان ها بنگرند.