مقاله تاريخنگاري پزشکي مسلمانان: بررسي مطالعات و تحقيقات | WORD
رد. این رهیافتهای تازه قصد دارند برداشتها و تلقیهای اجتماعی از پزشکی را به عنوان پدیداری علمی- اجتماعی ارائه کنند و از دریچه پزشکی به جوامع گذشته بنگرند. کاربست این رویکرد در پژوهشهای تاریخی مستلزم وجود یک منبعشناسی انتقادی است که همزمان رویکردهای نوین در آن لحاظ شده باشد. نگارنده این نوشتار در پی آن است تا بخشی از این منبعشناسی را به عنوان یکی از لوازم پژوهشهای نوین تاریخ پزشکی با تکیه بر رویکردهای جنسیتی ارائه نماید.
مقاله تاريخ اجتماعي: رويکردي نوين به مطالعات تاريخي | WORD
به زندگی اجتماعی مردم، توجهی نشان داده بودند، عملاً با رواج یافتناین رویکرد تازه بود که نگاه مورخان از تاریخ جنگها و اراده ها و اعمال مردان بزرگ، ب هتاریخ زندگی ها و رفتارهای مردم عادی جامعه معطوف شد . تاریخ اجتماعی به عنوانرویکردی نوین می کوشد زندگی اجتماعی مردم را در سه حوز رابط مردم با مردم درزندگی روزانه، رابط مردم با دولت و حکومت و رابط مردم با زیست جهان مادی ومعنوی شان بررسی و این روابط را در چارچوب های عِلّی و معلولی تبیین کند.
مقاله نقدي بر کتاب تاريخ اسلام اثر دکتر فياض | WORD
فته و هریک بهفراخور موضوع و ذیل دسته بندی های مربوطه ارائه می گردد.ارائه چهره ای ناروادار و بی تساهل از پیامبر (ص) و مسلمانان صدر اسلام و نقلکثیری از این گونه روایات در کتاب مذکور که باعث برداشت های غلط از شخصیتو سیر رسول اکرم (ص) می گردد، سبب اصلی در ساماندهی این مقاله بودهاست. به همین لحاظ، مقاله حاضر با نقد یکی از این روایات که به زعم راقم این سطور «خشن ترین روایت» موجود در این کتاب درباره پیامبر (ص) و اصحابش می باشد، آغاز شده است
مقاله پانزده مدرس? ناشناخته درخراسان (سده هاي چهارم تا ششم هجري) | WORD
کانون آموزش عالی در تمدن اسلامی، تحقیقات متعدّدی پیرامون آن صورتگرفته است. گرچه در این آثار بسیاری از مدارس خراسان معرّفی شده اند، امّا برخی ازآنها نیز به دلایل مختلف از قلم افتاده است. در این مقاله پس از مروری گذرا بر نام مدارس موجود در شهرهای خراسان و ماوراءالنهر بر اساس منابع و ماخذ 15 مدرس دیگر از خراسان در دور مذکور معرّفی شده و افزون بر این، شمار مدارس شهرهایخراسان و ماوراءالنهر با استفاده از جداول و نمودارها مقایسه گردیده است.
مقاله تجارت يمن در قلمرو رسوليان (626- 858ه) | WORD
بوده است؟ یافتههای تحقیق، نشان میدهد که در این دوره، تجارت یمن شرایطی متفاوت با دورههای پیش از آن را تجربه کرد؛ زیرا بهعلت استیلای مغولان بر شرق دور تا بغداد، راههای تجاری این مناطق ناامن گشت و در نتیجه راه تجاری دریای سرخ اهمیت یافت؛ این تحول مهم و ظهور تجّار کارِمی که تجارت میان سواحل مدیترانه و سواحل اقیانوس هند تا چین را از طریق دریای سرخ در اختیار و انحصار خود داشتند، سبب رونق فعالیتهای تجاری در منطقه یمن گردید.
مقاله هدفيابي از نگارش جوامع العلوم ابن فريغون: نقد ديدگاهها | WORD
یدی در زمینه تشکیلات حکومتی و اقسام علوم است. این اثر در زمینههای مختلف پژوهشی مورد استفاده قرار گرفته و دیدگاههای مختلفی درباره هدف نگارش و موضوع آن مطرح شده است. در این پژوهش، ضمن بیان دیدگاههای مختلف و تطبیق آنها با مطالب و موضوعات جوامع العلوم، به نقد و ارزیابی این نظرات پرداخته شده و مشخص گردیده است که این اثر مجموعهای از دانستنیهای اخلاقی و علوم مرتبط با تشکیلات حکومتی است که برای دیوانسالاران ردهبالا نگارش یافته.
مقاله مصادره اموال: اهداف و کارکردهاي سياسي و اقتصادي آن در عصر عباسي(از آغاز تا پايان سده پنجم) | WORD
عداد صفحات :34مصادره اموال صاحبمنصبانِ خاطی دولتی به عنوان یک تنبیه از صدر اسلام و دوره عمر آغاز گردید. نقدینگی حاصل از این مجازاتها در عصر عباسی، دستگاه خلافت را واداشت تا به مصادره به عنوان یک منبع درآمد بنگرد و نهادها و دیوانهایی برای رسیدگی به این اموال تأسیس کنند. نویسندگان در این مقاله میکوشند تا به بررسی میزان اتکای مالی خلافت عباسی بر این منبع، و نیز نقش مصادره در مهار ثروت و به تبع آن قدرت در درون این دولت بپردازند.
مقاله تاريخ قبچاق خاني، تاريخ عمومي ناشناختهاي از قرن دوازدهم هجري | WORD
خی تک جلدی بگنجاند. در تاریخ پس از اسلام، نگاه او بیشتر به شرق معطوف است و بهویژه رویدادهای سه منطقه همسایه، یعنی، ایران، آسیای میانه و هند، پر اهمیتتر به شمار میرود. از این کتاب، اطلاعاتی مفید درباره قزاقان، قرقیزها و ازبکان به دست میآید. مخصوصا، با توجه به قلت منابع در باره حکومت شیبانیان، گزارشهای دقیق قبچاق خان از دو شعبه ایشان (ابوالخیریان و عربشاهیان/جانیان) که در ماوراء النهر حکمرانی داشتند، اهمیت تاریخی بسیاری دارد.
مقاله بررسي منابع تاريخ تشکيلات اداري و مالي در دولت فاطميان | WORD
ور سبک جدیدی بود که در کنارتاریخ سیاسی، جنبه های مختلف تاریخ اجتماعی ، از جمله مسائلی چو ن نحوعملکرد دولت در ادار امور مالی، قضایی، اداری و نظامی و نظام تشکیلاتی رامورد توجه قرار می داد. در این نوشتار شماری از قدیم ترین نگاشته هایی که درباب تاریخ تشکیلات اداری و مالی در دور فاطمیان یا اوایل دور ایوبی، نوشتهشده و خود از مصادر تاریخ نگاری متأخرتر قلمداد می شوند، معرفی و در باباهمیت و اعتبار این منابع، توضیحاتی به اختصار ارائه شده است.
مقاله رساله هاي تاريخي سفين? تبريز | WORD
فحات :62سفینه تبریز مجموعه ای است خطّی مشتمل بر 209 عنوان کتاب، رساله، گزید کتاب،قصیده، منظومه، جدول و نامه که ابوالمجد محمّد بن مسعود تبریزی در سال های723-721 ه آن ها را گزینش، تلخیص یا تألیف و به خطّ خویش کتابت کرده است . 12اثر از این مجموعه را کتاب ها، رساله ها، خلاصه ها، نامه ها و جدول هایی در برمی گیردکه می توان آن ها را در زمر تاریخ یا حاوی موادّ تاریخی به شمار آورد . در این مقالهضمن بررسی این آثار به ارزیابی اجمالی آن ها پرداخته شده است.