مقاله دستاندازي بر زمينهاي وقفي مصر در عصر مماليک: پيامدها و واکنشها | WORD
یران و ممانعت از تعدی آنان سیاستهای مختلفی اتخاذ کردند؛ خارج ساختن اوقاف و احباس از دست شافعیان، نظارت مستقیم سلطان و نایب السلطنه یا یکی از سران معتمد حکومتی مثل دوادار کبیر بر آن، تفکیک وظایف دیوان احباس و اوقاف با هدف اشراف بیشتر بر زمینهای وقفی و انتصاب ناظر اوقاف به دستور شخص سلطان از جمله اقداماتی بود که تباهی بسیاری از زمینهای وقفی و شورشهای اجتماعی را در پی داشت.
مقاله سازمان اخيان روم و ارتباط آن با ايران | WORD
فتوت در ایران و عراق مشابهت تام میبخشید. صرف نظر از باورهای صوفیانه و مذهبیشان در تحولات اجتماعی نیز نقشی چشمگیر داشتند و از آنجاکه دارای پایگاهی مردمی بودند، دامنه تاثیرگذاری آنان طیف وسیعی از جامعه را در بر میگرفت. توجه به این گروه از دیدگاه این پژوهش، معطوف است به ردیابی نشانههای ارتباط این سازمان با ایران و نیز میران مشارکت ایرانیان در گسترش و رواج این پدیده اجتماعی
مقاله نخستين آشنايي مسلمانان شبهقاره هند با انديشه وهّابيت | WORD
انان نبود. از این رو، چگونگی ورود عقاید جنبش وهابی و آشنایی برخی مسلمانان شبهقاره هند با آن، چندان روشن نیست. این مقاله در پی آن است تا با بررسی جنبش سید احمدی بریلوی و نقد دیدگاههای مرتبط با آن و همچنین بررسی برخی رویدادهای مهمِ همزمان، با رویکردی تاریخی، به این سؤال پاسخ دهد که نخستین آگاهیها و آشنایی مسلمانان شبه قاره هند با جنبش وهابیت، چگونه و از چه طریق بوده است؟
مقاله يأجوج و مأجوج: تحولاتِ شناختى مسلمانان درباره زيستگاه آنان تا دوره مغول | WORD
یایی یأجوج و مأجوج بررسى شده است. یافتههای تحقیق نشان میدهد که هرچند اغلب منابع تا پیش از حمله مغول، مکان زندگی یأجوج و مأجوج را منطبق بر زیستبوم اصلی قوم مغول در نظر میگرفتند، در دوره پس از حمله مغول، به سبب افزایش دانش جغرافیایی مسلمانان، این دو از هم تفکیک شدند و سرزمین یأجوج و مأجوج در مناطق دورتر و ناشناخته آنسوی زیستبوم مغولان مکانیابی گردید.
مقاله سفرنامه وُلني و تأثير آن در لشکرکشي ناپلئون بناپارت به مصر | WORD
است. مقاله حاضر پس از ارائه دادههای سفرنامه ولنی از مصر و تحلیل آنها، بر آن است تا به این پرسش پاسخ دهد که اطلاعات این سفرنامه چه تأثیراتی در لشکرکشی ناپلئون به مصر و عملکرد او در این سرزمین داشته است؟ به نظر میرسد که گزارشهای وُلنی درباره مصر نسبت به اطلاعات سیاحان پیشین، جدیدتر و دقیقتر بوده، از این رو ناپلئون در لشکرکشی به مصر از آن بهمثابه متن راهنما بهره برده باشد.
مقاله شيبانيان و گورکانيان هند 1 | WORD
نیان و گورکانیان هند می -پردازد. یافته های این پژوهش نشان می دهد که به رغم خصومت اولیه، واقعیاتحاکم بر منطقه به ویژه قدرت ایران عصر صفویه از یک سو و از سوی دیگرنیازهای گورکانیان هند و شیبانیان به گسترش مناسبات بازرگانی دوجانبه،موجب آن شد که با تجدید نظر در سیاست های خود، به برقراری روابطیحسنه مبادرت ورزند. وجود عناصر فرهنگ و تمدن اسلامی نیز راه بهبود اینمناسبات را هموار می کرد.
مقاله اجزاء فوارههاي خودکار: ميزاب، مُقَلَّب و نصفطَرجَهار برپايه کتاب الطرق السنيّة في الآلات الروحانيّة | WORD
نشمند بزرگ قرن دهم و منجمباشی رصدخانه استانبول، آمده است. از آنجا که تغییرشکل فوران این فوارهها، بهواسطه دستگاه کنترل مکانیکی مخفی آنها، صورت میگرفته، برای درک بهتر عملکرد این دستگاهها، لازم است که اجزای تشکیلدهنده آنها بهطور مجزا بررسی شوند. در مقاله حاضر، سه مورد از مهمترین این اجزا شامل میزاب، مُقَلَّب و نصفطَرجَهار معرفی و بررسی شدهاند.
مقاله ظروف سفالي آلبارِلو: شناخت و طبقهبندى آنها در جهان اسلام | WORD
ت؛ سفالینههای استوانهای و مقعر برای داروهای خشک، مانند ادویهجات و ضماد، و سفالینههای بدنه محدب برای داروهای مایع کاربرد داشته است. تولید این ظروف سفالی از سده چهارم هجری در ایران رواج داشته و با گسترش تکنیکهای سفالگری در اواسط دوره سلجوقی و تولید انبوه آن (بهویژه سفال زرینفام) در ایران و مناطق غربی جهان اسلام چون سوریه، مصر و اسپانیا ارتباط مستقیم یافته است.
مقاله فرقة قرائيم و کلام اسلامي | WORD
یهودیت پس از جریان رسمی آن – ربانیان- می باشد که درمیانه قرن دوم شکل گرفت و بعدها به عنوان جریانی غالب در میان برخی مراکز یهودی ایران موردپذیرش قرار گرفت. نکته مهم درباره فرقه قرائیم، تأثیرپذیری آنها از کلام اسلامی و تعاملشان با جریانکلامی معتزله است. نوشته حاضر، ضمن بررسی تاریخچه شک لگیری و تکوین قرائیم، برخی وجوهتأثیرپذیری قرائیم از کلام اسلامی را مورد بحث قرار داده است.
مقاله بازشناسي شخصيت و رفتار اجتماعي «قُصّاص» | WORD
اعی سبب میگشت یک فرد در شمار قصّاص قلمداد شود؟ آنان در دینداری چه ویژگیهایی داشتند؟ و در تبلیغ و ترویج دین چه رویکردهایی در پیش گرفته بودند؟ در این مقاله که از روش توصیفی ـ تحلیلی بهره گرفته شده، از ویژگیهای اساسی و برجسته قصّاص مانند جذب مخاطبان بیشتر از میان توده مردم، توجه به سلایق عوام، درازهگویی، تحریک عواطف و رواشماری دخل و تصرف در آموزههای دینی بحث شده است.